ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ (ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ)

Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία έρευνας της σύγχρονης Ιατρικής. Πολλές ειδικότητες ασχολούνται. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την αιτιολογία και τη θεραπεία του. Η Διεθνής Ένωση Κεφαλαλγίας διαχωρίζει τους πονοκεφάλους (ημικρανίες) σε κατηγορίες με βάση τη συμπτωματολογία τους. Οι 2 κατηγορίες πονοκεφάλου (ημικρανίας), οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν με τη χρήση των μεθόδων της σύγχρονης, επιστημονικά τεκμηριωμένης φυσικοθεραπείας είναι: ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης και ο αυχενογενής πονοκέφαλος-ημικρανία (πονοκεφαλος-ημικρανία από αυχενικό).

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ (ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ) ΤΑΣΗΣ

 Αιτιολογία

 Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης είναι η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου, με συχνότητα εμφάνισης 78% στον ενήλικο πληθυσμό. Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες. Το 30% των πασχόντων έχουν επεισόδια πονοκέφαλου(ημικρανίας)  τάσης περισσότερες από 14 ημέρες το χρόνο και το 3% κάθε δεύτερη ημέρα. Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης χαρακτηρίζεται από ελαφριάς ως μετρίας έντασης αμβλύ πόνο, ο οποίος έχει συσφιγκτικό χαρακτήρα (σαν πίεση από στεφάνι ή στενό σκούφο), ξεκινάει από το πίσω πλάγιο τμήμα του αυχένα, ανεβαίνει στο ινίο (πίσω μέρος του κρανίου) και μπορεί να απλώνεται σε διάφορα μέρη του κεφαλιού είτε στη μία πλευρά (ημικρανία), είτε και στις δύο πλευρές. Διαρκεί σχεδόν όλη την ημέρα, ενώ χειροτερεύει το βράδυ. Πιστεύεται ότι ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης οφείλεται σε "κακή" καθημερινή στάση του αυχένα και των ώμων και επιδεινώνεται με ψυχική υπερένταση, άγχος, κατάθλιψη, υπερκόπωση. Στην εικόνα 2  η  προβολή του κεφαλιού προς τα εμπρός αναγκάζει τους μυς γύρω από τον αυχένα (σκαληνούς, άνω τραπεζοειδείς) να είναι συνεχώς σε σύσπαση για να στηρίζουν το βάρος του κεφαλιού, που «κρεμάει» μπροστά.



Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης συνοδεύεται από αυξημένη τάση (μυϊκό σπασμό) των αυχενικών και κεφαλικών μυών, η οποία διαπιστώνεται τόσο στις περιόδους κρίσεων, όσο και στις περιόδους ηρεμίας.  Οι ασθενείς σχεδόν πάντα πριν από μια κρίση πονοκεφάλου (ημικρανίας) τάσης αισθάνονται έντονο σφίξιμο στους μυς, που απλώνονται από τον ώμο και την ωμοπλάτη ως το πλάι του αυχένα και ως πίσω από το αυτί (μαστοειδή απόφυση). Αυτό υποδηλώνει ότι ο μυϊκός σπασμός αυτών των μυών είναι ο αιτιολογικός παράγοντας για τον πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης. Η έκλυση του οποίου οφείλεται σε ερεθισμό αισθητικών νεύρων, που ξεκινούν από τα ανώτερα τμήματα του αυχενικού νωτιαίου μυελού, ανεβαίνουν από τον αυχένα στο κεφάλι για να μεταφέρουν την αίσθηση από το δέρμα του κεφαλιού πίσω στον εγκέφαλο. Τα νεύρα αυτά πιέζονται έντονα καθώς περνούν δια μέσου των πολύ σφιγμένων μυών του αυχένα, ερεθίζονται και αντιδρούν, εκλύοντας πόνο (πονοκέφαλος ή ημικρανία) εκεί που καταλήγουν, δηλαδή στην επιφάνεια του κεφαλιού. 

 Συνήθως, οι ασθενείς με πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων ή υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία με μαγνητικά πεδία, tens, laser,  υπερήχους, διαθερμίες κτλ., αλλά ο πόνος και ο σπασμός των αυχενικών μυών υποχωρεί για λίγο και επανέρχεται πολύ σύντομα. 

Σύμφωνα με την 25ετή εμπειρία μου, η λεπτομερής κλινική εξέταση των ασθενών με πονοκέφαλο τάσης αποκαλύπτει διαταραχή στο νευρομυϊκό έλεγχο της στάσης και κίνησης της μίας (ή, σπανιότερα, και των δύο) ωμικών ζωνών και του αυχένα. Αν οι ασθενείς με πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης κοιταχθούν στον καθρέφτη διαπιστώνουν ότι ο ένας ή (σπανιότερα) και οι δύο ώμοι τους γέρνουν προς τα εμπρός και στρίβουν λίγο προς τα μέσα, ενώ οι μύες, που απλώνονται από τον αυχένα ως τον ώμο (άνω μοίρα τραπεζοειδούς) φαίνονται φουσκωμένοι. Αυτή η "κακή" στάση οδηγεί σε μυϊκή ανισορροπία με υπερβολική χρήση κάποιων μυών (άνω μοίρας τραπεζοειδούς, σκαληνών ή/και ανελκτήρα ωμοπλάτης) και πολύ περιορισμένη χρήση κάποιων άλλων (ρομβοειδών, μέση-κάτω μοίρα τραπεζοειδούς). Οι πρώτοι βρίσκονται συνεχώς σε μυϊκό σπασμό, λόγω υπερκόπωσης, ενώ οι άλλοι περιέρχονται σταδιακά σε αχρησία και ατροφία. 
Μπορείτε να δείτε πολύ παραστατικά την εξήγηση για την αιτιολογία του πονοκεφάλου τάσης ή ημικρανίας τάσης στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=-mpNNzBF-4Q&t=43s στο κανάλι μου στο youtube.

Θεραπεία

 Η οριστική θεραπεία του πονοκεφάλου(ημικρανίας)  τάσης επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση του αιτίου του (αιτιολογική θεραπεία), δηλαδή της μυϊκής ανισορροπίας στις ωμικές ζώνες και στον αυχένα του ασθενούς. Γι'αυτό το σκοπό έχω εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία επί 25 έτη σε πάρα πολλές εκατοντάδες ασθενείς μια εξειδικευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική διαδικασία, που περιλαμβάνει:

  1. ασκήσεις εγκεφαλο-νευρο-μυϊκής επανεκπαίδευσης (brain-body control) , ώστε ο ασθενής με πονοκέφαλο τάσης να εκπαιδευτεί στη σωστή στάση του σώματός του, να τη μάθει και να την καταστήσει σταδιακά καθημερινή του "συνήθεια" και να επαναφέρει προοδευτικά την απόλυτη αρμονία στη συνεργασία όλων των μυών γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες του.
    2. τεχνικές χαλάρωσης (relaxation techniques) για να μειωθεί ο μυϊκός τόνος των μυών, που βρίσκονται σε σπασμό 

    3. ασκήσεις προοδευτικής ενδυνάμωσης των μυών, που έχουν ατροφήσει

    4. εργονομικές προσαρμογές στο χώρο εργασίας των ασθενών (γραφείο, καρέκλα, θέση Η/Υ) ώστε να διορθωθούν τα λάθη στη στάση και κίνηση του αυχένα και των ωμοπλατών, τα οποία προκαλούν ή επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης.

    Ο συνδυασμός αυτών των 4 παρεμβάσεων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην οριστική κατάργηση του πονοκεφάλου (ημικρανία) τάσης σε πολλές εκατοντάδες ασθενείς επί 24 χρόνια, που εφαρμόζω αυτή τη θεραπευτική μεθοδολογία. 

    Η ειδική αυτή θεραπεία για τον πονοκέφαλο τάσης μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία σε βιντεοσυνομιλία 1 ώρας μέσω skype., κατά την οποία εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή και του (της) δείχνω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που χρειάζεται να κάνει.
    Για να οργανωθεί σωστά η τηλε-συνεδρία και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την εξ"αποστάσεως θεραπεία, κάνουμε τα εξής:
    Ζητώ από τον (την) ασθενή να μου στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες από τα πορίσματα των εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), που τυχόν έχει κάνει, και ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος: πότε και πως ξεκίνησε το πρόβλημα, τι συμπτώματα έχει, πότε τα έχει (στον ύπνο, στο πρωινό ξύπνημα, μέσα στην ημέρα, στο γραφείο, σε κινήσεις, σε ακινησία), πως βελτιώνονται ή επιδεινώνονται αυτά και ποιου τύπου θεραπείες έχει δοκιμάσει προηγουμένως και με τι αποτελέσματα.
    Έχω τη συνεργάτιδά μου μαζί μου κατά τη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας, ώστε να γυρίζει γύρω μου με την κάμερα και να μπορεί να δει ο (η) ασθενής πάρα πολύ καθαρά ό,τι δείχνω και εξηγώ.
    Του (της) ζητώ να έχει κι εκείνος (-η) δεύτερο άτομο κοντά του (της) για να κρατάει την κάμερα υπολογιστή ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή το κινητό μέσα από το οποίο θα τον (την) βλέπω, ώστε να γυρίζει γύρω του (της) σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά τα πάντα (τη στάση του σώματος από μπρος, από πλάι, από πίσω, καθιστός (-ή), όρθιος (-α), στο γραφείο, τις ειδικές διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ), που ζητώ να κάνει και το πως εκτελεί τις ασκήσεις, που του (της) δείχνουμε.
    Στην αναλυτική εξέταση μέσω της κάμερας: διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας), αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη, καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα συμπτώματα στις συγκεκριμένες διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα.
    Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω τη διάγνωση για τον πονοκέφαλο τάσης. Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα τις ειδικές ασκήσεις, που απαιτούνται. Ζητώ από τον (την) ασθενή να τις επαναλάβει μια μια για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε.
    Όλη τη βιντεοσυνομιλία την κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο στο skype για να τη βλέπει όσες φορές θέλει και να θυμάται τι ακριβώς του (της) έδειξα.
    Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω στο e-mail του (της) ασθενούς τις ασκήσεις σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες για να τις εκτυπώσει σε χαρτιά ή και σε μορφή ατομικών για κάθε άσκηση video.
    Μετά από λίγες ημέρες κανονίζουμε μικρότερης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να επανεξετάσω τον (την) ασθενή, να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να του (της) λύσω την όποια απορία του (της) έχει γεννηθεί κατά την εκτέλεσή τους. 
    Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούμε τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να συμβουλεύω, διορθώνω, υποστηρίζω και να αποφασίσω, με βάση την εξέλιξη των συμπτωμάτων, πότε θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ασκήσεων με δεύτερη μεγάλης διάρκειας βιντεοσυνομιλία και online επανεξέταση μετά από λίγες ημέρες, για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αποκατάστασης.
    Το συνολικό κόστος για 4 online συνεδρίες, παρακολούθηση, επικοινωνία, καθοδήγηση για 1,5 μήνα περίπου είναι 150 ευρώ.

 Ειδικά για ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και δεν έχουν αρκετές γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και του ίντερνετ, προσφέρουμε μία ακόμη λύση. Συνεννοούμαστε τηλεφωνικά και κανονίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού στο σπίτι σας, στο οποίο θα παραβρίσκεται ένας συνεργάτης μου γυμναστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από εμένα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα τα προγράμματα ασκήσεων, που χρησιμοποιώ, και επιπλέον έχει πολύ καλή μεταδοτικότητα και ικανότητα εξήγησης αυτών των ασκήσεων . Θα συνδεθούμε, λοιπόν, online στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας την πολύ καλή κάμερα του κινητού του συνεργάτη μου. Έτσι με τη βοήθειά του, θα μπορέσω να σας εξετάσω αναλυτικά όπως εξήγησα πιο πάνω και, αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της αναλυτικής εξέτασης, θα του δώσω οδηγίες για το ποιες ακριβώς ασκήσεις θα πρέπει να σας δείξει. Εκείνος στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια μία μία τις ασκήσεις και θα τις εκτελέσετε μαζί του με τη συνεχή βοήθειά του, ώστε να τις καταλάβετε πολύ καλά και θα σας αφήσει και εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η πρώτη συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης μου θα ξαναέρθει σπίτι σας για μία επαναληπτική συνεδρία, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, για να επαναλάβετε μία μία τις ασκήσεις μαζί του, να σιγουρευτεί ότι τις έχετε καταλάβει και τις εκτελείτε σωστά και να με ενημερώσει κι εμένα για την πρόοδό σας. 
Με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και, αφού μου πείτε ότι έχετε αισθανθεί σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων σας και έχουν περάσει 3-4 τουλάχιστον εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία, θα πρέπει να κάνουμε και μια δεύτερη online σύνδεση και πάλι με τη βοήθειά του συνεργάτη μου, για να σας εξετάσω δεύτερη φορά, να διαπιστώσω την πρόοδό σας και να του δώσω οδηγίες για το δεύτερο και τελικό στάδιο ασκήσεων. Αυτές θα σας τις εξηγήσει και πάλι αναλυτικά και θα σας βοηθήσει να τις καταλάβετε και να τις εκτελέσετε και θα σας αφήσει και πάλι εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η συνεδρία θα διαρκέσει και πάλι περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να έρθει και πάλι ο συνεργάτης μου στο σπίτι σας για μια επαναληπτική συνεδρία, για να διαπιστώσει αν εκτελείτε σωστά και το δεύτερο στάδιο ασκήσεων και να σας κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτή η επαναληπτική συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. 
Σε όλο αυτό το διάστημα θα επικοινωνούμε τηλεφωνικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να σας συμβουλεύω και να σας καθοδηγώ ως την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας. Το συνολικό κόστος για αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι 150 ευρώ. Αν εσείς κρίνετε ότι χρειάζεστε επιπλέον συνεδρίες με το συνεργάτη μου, πέρα από τις δύο που ανέφερα παραπάνω, για περισσότερη βοήθεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, τότε η κάθε επιπλέον συνεδρία θα σας κοστίζει 15 ευρώ.

 

 

ΑΥΧΕΝΟΓΕΝΗΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ-ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ  (ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ-ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ)

Αιτιολογία

 Στον αυχενογενή πονοκέφαλο-ημικρανία (πονοκέφαλο-ημικρανία  από αυχενικό) ο πόνος ξεκινάει από τον αυχένα ή/και την ινιακή χώρα και μπορεί να εξαπλώνεται προς την κροταφική και τη μετωπιαία χώρα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος –ημικρανία (πονοκέφαλος –ημικρανία  από αυχενικό) είναι μονόπλευρος   και η έντασή του επηρεάζεται από κινήσεις και παρατεταμένες θέσεις του αυχένα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος -ημικρανία  (πονοκέφαλος -ημικρανία από αυχενικό) μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα στον αυχένα και στο σύστοιχο άνω άκρο. 
Από κλινική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε μεγάλο πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι ο αυχενογενής πονοκέφαλος (πονοκέφαλος από αυχενικό) : αποτελεί το 16% των πονοκεφάλων, είναι πιο συχνός στις γυναίκες και προκαλεί κατά μέσο όρο 18 επεισόδια το μήνα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλο -ημικρανία ς (πονοκέφαλος -ημικρανία από αυχενικό) είναι πόνος, που γίνεται αισθητός στο κεφάλι αν και έχει την πηγή του στον αυχένα (referred pain). Η νευροανατομική βάση του αυχενογενούς πονοκεφάλου, σύμφωνα με το N. Bogduk, είναι η σύγκλιση κεντρομόλων νευρικών ινών από το τρίδυμο νεύρο και τα τρία πρώτα αυχενικά νεύρα στον τρίδυμο-αυχενικό πυρήνα μέσα στο εγκεφαλικό στέλεχος και στον ανώτερο νωτιαίο μυελό. Δηλαδή τα νεύρα, που είναι υπεύθυνα για να ενημερώνουν τον εγκέφαλο για το αίσθημα του πόνου από 2 διαφορετικές περιοχές (τον αυχένα και το κεφάλι), γίνονται ένα καθώς εισέρχονται στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι: ερεθίσματα πόνου προερχόμενα από τα άνω επίπεδα του αυχένα να παρερμηνεύονται από τον εγκέφαλο ως προερχόμενα από το τρίδυμο νεύρο και να γίνονται αντιληπτά ως πονοκέφαλος. Οπότε κάθε δομή, που νευρώνεται από τα τρία πρώτα αυχενικά νεύρα, αποτελεί εν δυνάμει πηγή του αυχενογενούς πονοκεφάλου (πονοκέφαλου –ημικρανίας  από αυχενικό). Αυτές οι δομές είναι: οι άνω αυχενικοί μύες, οι άνω αυχενικές αρθρώσεις και οι σύνδεσμοί τους, ο Α2-Α3 μεσοσπονδύλιος δίσκος, η σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού, ο οπίσθιος κρανιακός βόθρος και η σπονδυλική αρτηρία.


Θεραπεία
  Το κλειδί για τη διάγνωση και οριστική θεραπεία του αυχενογενούς πονοκεφάλου (πονοκέφαλου –ημικρανίας  από αυχενικό) είναι η εξακρίβωση, μέσω της λεπτομερούς εξέτασης των ασθενών, των κινήσεων και παρατεταμένων θέσεων του αυχένα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταπόνηση των πασχόντων ιστών του αυχένα και, επομένως, για την έκλυση του πονοκεφάλου –ημικρανίας  ή την αύξηση της έντασής του.
Για τη διάγνωση και θεραπεία του αυχενογενούς πονοκεφάλου (πονοκέφαλου –ημικρανίας  από αυχενικό) εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία επί 24 έτη: 

1.Τη μεθοδολογία της «Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας» για να ξεκαθαρίσουμε τη διάγνωση για τον αυχενογενή πονοκέφαλο.

2.Ειδικές Τεχνικές Χαλάρωσης (relaxation techniques) για τους μυς του αυχένα και των ωμοπλατών, που βρίσκονται σε σύσπαση.

3. Ασκήσεις εγκεφαλο-νευρο-μυϊκής επανεκπαίδευσης (brain-body control) , ώστε ο ασθενής με αυχενογενή πονοκέφαλο -ημικρανία (πονοκέφαλο -ημικρανία από αυχενικό) να εκπαιδευτεί στη σωστή στάση του σώματός του, να τη μάθει και να την καταστήσει σταδιακά καθημερινή του "συνήθεια" και να επαναφέρει προοδευτικά την απόλυτη αρμονία στη συνεργασία όλων των μυών γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες του. 

Με αυτή την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας, επιτυγχάνουμε την εξάλειψη κάθε αιτίας καταπόνησης των ευαίσθητων αυχενικών ιστών, που ήταν υπεύθυνοι για τον αυχενογενή πονοκέφαλο (πονοκέφαλο -ημικρανία από αυχενικό), και οι ασθενείς δεν ξαναπαρουσιάζουν πονοκέφαλο –ημικρανία  (οριστική θεραπεία και μόνιμη ανακούφιση).

Η ειδική αυτή θεραπεία για τον αυχενογενή πονοκέφαλο (πονοκέφαλο από αυχενικό, ημικρανία από αυχενικό) μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία σε βιντεοσυνομιλία 1,5 ώρας μέσω skype., κατά την οποία εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή και του (της) δείχνω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που χρειάζεται να κάνει.
Για να οργανωθεί σωστά η τηλε-συνεδρία και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την εξ"αποστάσεως θεραπεία, κάνουμε τα εξής:
Ζητώ από τον (την) ασθενή να μου στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες από τα πορίσματα των εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), που τυχόν έχει κάνει, και ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος: πότε και πως ξεκίνησε το πρόβλημα, τι συμπτώματα έχει, πότε τα έχει (στον ύπνο, στο πρωινό ξύπνημα, μέσα στην ημέρα, στο γραφείο, σε κινήσεις, σε ακινησία), πως βελτιώνονται ή επιδεινώνονται αυτά και ποιου τύπου θεραπείες έχει δοκιμάσει προηγουμένως και με τι αποτελέσματα.
Έχω τη συνεργάτιδά μου μαζί μου κατά τη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας, ώστε να γυρίζει γύρω μου με την κάμερα και να μπορεί να δει ο (η) ασθενής πάρα πολύ καθαρά ό,τι δείχνω και εξηγώ.
Του (της) ζητώ να έχει κι εκείνος (-η) δεύτερο άτομο κοντά του (της) για να κρατάει την κάμερα υπολογιστή ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή το κινητό μέσα από το οποίο θα τον (την) βλέπω, ώστε να γυρίζει γύρω του (της) σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά τα πάντα (τη στάση του σώματος από μπρος, από πλάι, από πίσω, καθιστός (-ή), όρθιος (-α), στο γραφείο, τις ειδικές διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ), που ζητώ να κάνει και το πως εκτελεί τις ασκήσεις, που του (της) δείχνουμε.
Στην αναλυτική εξέταση μέσω της κάμερας: διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας), αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη, καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα συμπτώματα στις συγκεκριμένες διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα.
Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω τη διάγνωση για τον αυχενογενή πονοκέφαλο (πονοκέφαλο από αυχενικό, ημικρανία από αυχενικό). Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα τις ειδικές ασκήσεις, που απαιτούνται. Ζητώ από τον (την) ασθενή να τις επαναλάβει μια μια για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε.
Όλη τη βιντεοσυνομιλία την κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο στο skype για να τη βλέπει όσες φορές θέλει και να θυμάται τι ακριβώς του (της) έδειξα.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω σε e-mail τις ασκήσεις σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες ή και σε μορφή video.
Μετά από λίγες ημέρες κανονίζουμε μικρότερης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να επανεξετάσω τον (την) ασθενή, να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να του (της) λύσω την όποια απορία του (της) έχει γεννηθεί κατά την εκτέλεσή τους. 
Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούμε τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να συμβουλεύω, διορθώνω, υποστηρίζω και να αποφασίσω, με βάση την εξέλιξη των συμπτωμάτων, πότε θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ασκήσεων με δεύτερη μεγάλης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση.
Το κόστος είναι συνολικά 150 ευρώ και καλύπτει 4 online συνδέσεις, αποστολή των ασκήσεων σε μορφή video και σε αρχείο στο e-mail για εκτύπωση σε χαρτιά και παρακολούθηση του (της) ασθενούς με συνεχή επικοινωνία για καθοδήγηση, διορθώσεις και συμβουλές για 1,5 μήνα περίπου.

Ειδικά για ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και δεν έχουν αρκετές γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και του ίντερνετ, προσφέρουμε μία ακόμη λύση. Συνεννοούμαστε τηλεφωνικά και κανονίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού στο σπίτι σας, στο οποίο θα παραβρίσκεται ένας συνεργάτης μου γυμναστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από εμένα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα τα προγράμματα ασκήσεων, που χρησιμοποιώ, και επιπλέον έχει πολύ καλή μεταδοτικότητα και ικανότητα εξήγησης αυτών των ασκήσεων. Θα συνδεθούμε, λοιπόν, online στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας την πολύ καλή κάμερα του κινητού του συνεργάτη μου. Έτσι με τη βοήθειά του, θα μπορέσω να σας εξετάσω αναλυτικά όπως εξήγησα πιο πάνω και, αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της αναλυτικής εξέτασης, θα του δώσω οδηγίες για το ποιες ακριβώς ασκήσεις θα πρέπει να σας δείξει. Εκείνος στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια μία μία τις ασκήσεις και θα τις εκτελέσετε μαζί του με τη συνεχή βοήθειά του, ώστε να τις καταλάβετε πολύ καλά και θα σας αφήσει και εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η πρώτη συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης μου θα ξαναέρθει σπίτι σας για μία επαναληπτική συνεδρία, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, για να επαναλάβετε μία μία τις ασκήσεις μαζί του, να σιγουρευτεί ότι τις έχετε καταλάβει και τις εκτελείτε σωστά και να με ενημερώσει κι εμένα για την πρόοδό σας. 
Με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και, αφού μου πείτε ότι έχετε αισθανθεί σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων σας και έχουν περάσει 3-4 τουλάχιστον εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία, θα πρέπει να κάνουμε και μια δεύτερη online σύνδεση και πάλι με τη βοήθειά του συνεργάτη μου, για να σας εξετάσω δεύτερη φορά, να διαπιστώσω την πρόοδό σας και να του δώσω οδηγίες για το δεύτερο και τελικό στάδιο ασκήσεων. Αυτές θα σας τις εξηγήσει και πάλι αναλυτικά και θα σας βοηθήσει να τις καταλάβετε και να τις εκτελέσετε και θα σας αφήσει και πάλι εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η συνεδρία θα διαρκέσει και πάλι περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να έρθει και πάλι ο συνεργάτης μου στο σπίτι σας για μια επαναληπτική συνεδρία, για να διαπιστώσει αν εκτελείτε σωστά και το δεύτερο στάδιο ασκήσεων και να σας κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτή η επαναληπτική συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. 
Σε όλο αυτό το διάστημα θα επικοινωνούμε τηλεφωνικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να σας συμβουλεύω και να σας καθοδηγώ ως την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας. Το συνολικό κόστος για αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι 150 ευρώ. Αν εσείς κρίνετε ότι χρειάζεστε επιπλέον συνεδρίες με το συνεργάτη μου, πέρα από τις δύο που ανέφερα παραπάνω, για περισσότερη βοήθεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, τότε η κάθε επιπλέον συνεδρία θα σας κοστίζει 15 ευρώ.



 



Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search