Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας καταπληκτικά σχεδιασμένος μηχανισμός, όπου το κάθε «γρανάζι» (κόκαλο, μυς, τένοντας, μεσοσπονδύλιος δίσκος, νεύρο) πρέπει να κινείται με απόλυτη ακρίβεια και αρμονία σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Αν για κάποιο λόγο, το σώμα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε κάποια άλλα δεδομένα (η θέση του υπολογιστή στο γραφείο, η «κακή καρέκλα», το μηχάνημα στο εργοστάσιο, η στάση με την οποία πλένουμε τα πιάτα ή σιδερώνουμε, ο τρόπος που κουβαλάμε την τσάντα μας, κ.ο.κ.), σταδιακά η άψογη στη λεπτομέρειά της ανατομική και λειτουργική σχέση ανάμεσα στα «γρανάζια» του μηχανισμού διαταράσσεται. Κάποια «γρανάζια» δέχονται πολύ μεγαλύτερα φορτία από όσο αντέχουν και σταδιακά φθείρονται.
Αυτή η λογική θεωρείται σήμερα στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία ως το συχνότερο και σημαντικότερο αίτιο πρόκλησης μυοσκελετικών παθήσεων: αρθρίτιδες, δισκοπάθειες, τενοντίτιδες, σύνδρομα πίεσης νεύρων (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, κ.ά.).

Παράδειγμα:
Σε αυτή τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα ότι, όταν ο κύριος που εξετάζω, σηκώνει τα χέρια του ψηλά, η δεξιά ωμοπλάτη του έρχεται σε διαφορετική θέση (πιο ψηλά και πιο έξω) από ότι η αριστερή και ο μυς που εκτείνεται από τον αυχένα του ως το δεξιό ώμο είναι πολύ πιο «φουσκωμένος» σε σχέση με τον αριστερό. Αυτή η εικόνα μου επιτρέπει να εικάσω ότι το άκρο (ακρώμιο) της δεξιάς ωμοπλάτη του έρχεται πολύ κοντά στους στροφείς τένοντες του δεξιού ώμου, τους «τρίβει» και τους φθείρει σε κινήσεις των χεριών ψηλά, προκαλώντας τενοντίτιδα ώμου (αναλυτικά στο σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης). Αυτή η εικασία, μπορεί να επιβεβαιωθεί και να καταλήξει σε ασφαλή διάγνωση με προσεχτική αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενούς (που, πότε και πως πονάει) και με περαιτέρω εξέταση του δεξιού ώμου με ειδικά κλινικά τεστ.

Με την εμπεριστατωμένη κλινική αξιολόγηση των ασθενών μπορεί να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο το φυσιολογικό μηχανικό μοντέλο του σώματος έχει διαταραχθεί. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή ειδικών ασκήσεων (Brain-Body Control) επανεκπαιδεύεται η αρμονική συνεργασία ανάμεσα στα γρανάζια του μηχανισμού του σώματος, αποφορτίζονται οι πάσχοντες ιστοί και μπορούν έτσι να επουλώσουν τις βλάβες τους και διορθώνεται οριστικά το αίτιο του μυοσκελετικού προβλήματος  (αιτιολογική θεραπεία), ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα υποτροπής στο μέλλον

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search