Θεραπείες εξ αποστάσεως (on-line physiotherapy) μέσω skype ή messenger ή viber με επιστημονικά τεκμηριωμένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους προγράμματα θεραπευτικών ασκήσεων σε ασθενείς με χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, οσφυαλγία, ισχιαλγία, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλοαρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, αυχενική σπονδύλωση, πονοκέφαλος τάσης, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, τενοντίτιδα ώμου, σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου, μερική ρήξη υπερακανθίου τένοντα στον ώμο, επικονδυλίτιδα αγκώνος, ωλένια νευρίτιδα αγκώνος, τενοντίτιδα στο χέρι, αρθρίτιδα γόνατος, αρθρίτιδα ισχίου, χονδροπάθεια επιγονατίδος, εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου γόνατος, μεταταρσαλγία, διάστρεμμα ποδοκνημικής, χρόνια αστάθεια ποδοκνημικής, μυοπεριτονιακό σύνδρομο, ινομυαλγία, κά.).
Έχοντας 24 χρόνια εμπειρίας στην εμβιομηχανική ανάλυση της κίνησης και στάσης του ανθρωπίνου σώματος, στη λεπτομερέστατη κλινική εξέταση και στη μηχανική διάγνωση μπορώ να καταλάβω αμέσως παρατηρώντας τον (την) ασθενή από την κάμερα να κάθεται, να στέκεται, να περπατάει και να κινεί τον κορμό, τα χέρια ή τα πόδια του (της), αν παρουσιάζει δυσαρμονίες (κύφωση-λόρδωση, σκολίωση, ραιβότητα ή βλαισότητα γονάτων, έσω ή έξω στροφή ισχίων, πλατυποδία ή ραιβοποδία κ.ά), αν έχει περιορισμούς σε σχέση με το φυσιολογικά αναμενόμενο εύρος κίνησης και αν έχει μυϊκές ατροφίες ή μυϊκούς σπασμούς (σφιγμένους μυς με κόμπους). Συνδυάζοντας αυτά με το ιστορικό του (της): που πονάει ή μουδιάζει, πότε (όταν κινείται, όταν στέκεται ή κάθεται, όταν κοιμάται), για πόσο χρονικό διάστημα και με τις αντιδράσεις (πόνος, μούδιασμα και σε ποια ακριβώς σημεία), που προκαλούν συγκεκριμένες κινήσεις που του ζητώ να κάνει ή θέσεις που του ζητώ να πάρει (κλινικά διαγνωστικά τεστ), μπορώ να ανακαλύψω τη βαθύτερη αιτία του προβλήματός του. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει ο (η) ασθενής να έχει μαζί του (της) ένα δεύτερο άτομο να κρατάει το κινητό ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή την κάμερα του υπολογιστή του (της) και να γυρίζει γύρω του σύμφωνα με τις οδηγίες μου, ώστε να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά ό,τι χρειάζομαι. Αν αυτό είναι ανέφικτο, τότε πρέπει να έχει ένα λάπτοπ ή κάμερα υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του δωματίου, στο οποίο γένεται η εξέταση, ώστε να μπορώ να τον (την) δω πάρα πολύ καθαρά καθιστό (-ή), όρθιο (-α) και ξαπλωμένο (-η).
Όλα αυτά τα χρόνια το βασικότερο κομμάτι της θεραπευτικής μεθοδολογίας μου είναι επιστημονικά σχεδιασμένα (είτε από εμένα, είτε από κορυφαίους συναδέλφους στο εξωτερικό) και τεκμηριωμένα με ερευνητικά πρωτόκολλα (evidence based practice) προγράμματα θεραπευτικών ασκήσεων. Αυτά τα προγράμματα θεραπευτικών ασκήσεων, λοιπόν, διδάσκω στους ασθενείς μέσω της κάμερας. Η συνεργάτιδά μου κρατάει το τάμπλετ μας και γυρίζει γύρω μου, ώστε να μπορεί να δει ο (η) ασθενής με κάθε λεπτομέρεια ό,τι του (της) δείχνω.
Κάθε φορά, που αναλύω διεξοδικά μια άσκηση, ζητώ από τον (την) ασθενή να την εκτελέσει με τη σειρά του (της) μπροστά στην κάμερα, ώστε να σιγουρευτώ ότι την κατάλαβε.
Η βιντεοσυνομιλία προτιμώ γίνεται στο skype, το οποίο επιτρέπει τη βιντεοσκόπησή της. Έτσι, ο (η) ασθενής μπορεί να ξαναδεί ό,τι του (της) έδειξα όσες φορές θέλει.
Μετά το τέλος της βιντεοσυνομιλίας, στέλνω τις ασκήσεις με e-mail σε μορφή διαφανειών με φωτογραφίες και οδηγίες.
Σε λίγες ημέρες οργανώνουμε μια ολιγόλεπτη βιντεοσυνομιλία για να ελέγξω αν ο (η) ασθενής εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να λύσω τις όποιες απορίες του (της) δημιουργήθηκαν.
Στη συνέχεια επικοινωνούμε τηλεφωνικά, μέσω messenger, viber, e-mail για να τον (την) συμβουλεύω και να τον (την) καθοδηγώ ως την επόμενη τηλεφυσικοθεραπεία και την πλήρη αποκατάσταση.
Ο αριθμός των συνεδριών και η συχνότητά τους εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του (της) ασθενούς και την ικανότητά του (της) να ανταπεξέρχεται στο πρόγραμμα των ασκήσεων. Η εμπειρία μου δείχνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φτάσουν σε πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός τους με 4-5 το πολύ βιντεοσυνομιλίες. Στα αντίστοιχα άρθρα μου για την κάθε μυοσκελετική πάθηση, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τον απαιτούμενο αριθμό on-line συνεδριών και το συνολικό κόστος αποκατάστασης.