Οι ασθενείς, που πάσχουν από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα , έχουν πόνο και πιάσιμο στον μυ γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη και πόνο ή μούδιασμα ή κάψιμο ή αίσθημα ηλεκτρισμού ή και βελονιές στο μπράτσο, στο χέρι και πολλές φορές μέχρι και τα δάχτυλα.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος (intervertebral disc) είναι μια ζελατινώδης κατασκευή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε κάθε δύο σπονδύλους και λειτουργεί ως αμορτισέρ. Στο μέσον του μεσοσπονδυλίου δίσκου υπάρχει ο πηκτοειδής πυρήνας , ο οποίος έχει την υφή ζελέ, αλλά περιέχει υγρό σε ασφυκτική πίεση. Ο πυρήνας περιβάλλεται από κυκλικές ζελατίνες (ινώδεις δακτύλιοι), που εκτείνονται από το κέντρο προς την περιφέρεια του δίσκου (όπως οι κύκλοι που απλώνονται στο νερό γύρω από μια πέτρα που πετάξαμε). Ο πυρήνας λειτουργεί όπως ο υδραυλικός μηχανισμός του αμορτισέρ. Ανάλογα με τις δυνάμεις, που δέχεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στις διάφορες κινήσεις και θέσεις του σώματος, ο πυρήνας μετακινείται μπρος-πίσω-δεξιά-αριστερά μέσα στο δίσκο, πηγαίνοντας πάντα  προς την πλευρά της μικρότερης φόρτισης. Έτσι, όμως, πιέζει πολύ έντονα τους ινώδεις δακτυλίους, που τον περιβάλλουν. Όταν π.χ. σκύβουμε προς τα εμπρός (κάμψη) αυξάνεται η πίεση στο πρόσθιο τμήμα του δίσκου, με συνέπεια ο πυρήνας να κινείται και να πιέζει προς τα πίσω. Αντιθέτως, όταν τεντωνόμαστε προς τα πίσω (έκταση σπονδυλικής στήλης), αυξάνεται η πίεση στο οπίσθιο τμήμα του δίσκου, με αποτέλεσμα ο πυρήνας να μετακινείται προς τα εμπρός. 


Επειδή στην καθημερινή τους ζωή οι ασθενείς με κήλη δίσκου στον αυχένα δεν κάθονται και στέκονται "σωστά" (όπως φαίνεται και στην εικόνα καμπουριάζουν στους ώμους και το κεφάλι γέρνει μπροστά) δεν διατηρούν το φυσιολογικό κύρτωμα του αυχένα . ο αυχένας κονταίνει , δηλαδή οι σπόνδυλοι συμπλησιάζουν και πιέζουν τους μεσοσπονδυλικούς δίσκους ανάμεσα τους. Το αποτέλεσμα είναι ο πηκτοειδής πυρήνας να δέχεται συνεχώς, πολύ έντονες δυνάμεις, που τον σπρώχνουν από εμπρός προς τα πίσω. Αυτό έχει ως συνέπεια, να πιέζει και αυτός με τη σειρά του πολύ έντονα τους ινώδεις δακτυλίους (ζελατίνες) και σταδιακά να τους προκαλεί ρήγματα (να τους σχίζει). Έτσι, ενώ αρχικά ήταν ένα στρογγυλό ζελέ, που περιέχει όμως υγρό σε ασφυκτική  πίεση, αποκτά σιγά σιγά το σχήμα "νεροκολοκύθας", που απλώνεται μέσα από τα ρήγματα (σχισίματα) των ινωδών δακτυλίων προς τα πίσω και το εξωτερικό περίβλημα του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι εσωτερικοί ινώδεις δακτύλιοι δεν έχουν αισθητικότητα (δεν πονούν), αλλά όσο προχωρά προς τα έξω, αρχίζουν οι πόνοι (πόνοι στον αυχένα και στην ωμοπλάτη, πιάσιμο συνήθως στο πρωινό ξύπνημα), που προειδοποιούν τον ασθενή ότι κάτι δεν πάει καλά στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης του. Όταν η "νεροκολοκύθα" που περιέγραψα, φτάσει στο εξωτερικό περίβλημα του μεσοσπονδυλίου δίσκου δημιουργεί μια προεξοχή (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου του αυχένα). Η κήλη , αν είναι μεγάλη, μπορεί να φτάσει να πιέσει μια αυχενική νευρική ρίζα, καθώς αυτή βγαίνει μέσα από το σπονδυλικό σωλήνα (περιέχει το νωτιαίο μυελό και βρίσκεται στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης) ή καθώς η νευρική ρίζα μπαίνει μέσα στο σπονδυλικό τρήμα (τρύπα στο πλάι της σπονδυλικής στήλης) για να βγει έξω από τη σπονδυλική στήλη. Με αυτόν τον τρόπο, η αυχενική νευρική ρίζα ερεθίζεται (ριζίτιδα) και προκαλούνται τα συμπτώματα της αυχενικής ριζίτιδας πόνος και πιάσιμο στους μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη και πόνος ή μούδιασμα ή κάψιμο ή αίσθημα ηλεκτρισμού ή και βελονιές στο μπράτσο, στο χέρι και πολλές φορές μέχρι και τα δάχτυλα.

Οριστική αποκατάσταση με τη μέθοδο "δυναμικής αποσυμπίεσης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου"

Η θεραπεία, που έχω εφαρμόσει επί 25 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλές εκατοντάδες ασθενείς με  κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα, βασίζεται στις αρχές της Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας. Περιλαμβάνει θεραπευτικές ασκήσεις αποσυμπίεσης κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και το ειδικό πρόγραμμα Brain Body Control. Στοχεύει στην αποσυμπίεση (εκμηδένιση των φορτίσεων) στο εσωτερικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα, ώστε να εξαναγκαστεί το υγρό στο ζελέ του πηκτειδούς πυρήνα να μετακινηθεί από έξω (μεγάλη πίεση) προς το εσωτερικό του δίσκου (με βάση την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ένα υγρό μετακινείται πάντα από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη πίεση). Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά η κήλη αδειάζει από υγρό, αφυδατώνεται και μικραίνει σε όγκο, ώστε δεν μπορεί, πλέον, να πιέσει αυχενικές ρίζες. 

Με τη συνεχή εφαρμογή των ασκήσεων αποσυμπίεσης της κήλης δίσκου, με την ενεργοποίηση των σταθεροποιών μυών της σπονδυλικής στήλης ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή στήριξη όλου του κορμού και ειδικά του άνω τεταρτημορίου (ωμικές ζώνες, αυχένας) σε κάθε στάση και κίνηση, με χαλαρωτική μάλαξη και διάταση των σφιγμένων μυών γύρω από τον αυχένα (άνω τραπεζοειδείς σκαληνοί) και ενδυνάμωση των μυών που ελέγχουν την αρμονική κίνηση και θέση της ωμοπλάτης (κάτω τραπεζοειδείς , ρομβοειδείς , πρόσθιος οδοντωτός) επιτυγχάνεται η πλήρης διατήρηση του φυσιολογικού κυρτώματος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης , η πλήρης αποσυμπίεση των μεσοσπονδυλίων δίσκων στον αυχένα και η παραμονή του ζελέ του πυρήνα στο εσωτερικό του "παθολογικού" μεσοπονδυλίου δίσκου. Έτσι, προοδευτικά ο οργανισμός αρχίζει να αποκαθιστά (διαδικασία επούλωσης) τις σχισμένες ζελατίνες (ινώδεις δακτυλίους), που περιβάλλουν τον πηκτοειδή πυρήνα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα χωρίς πόνους. Παράλληλα, ξεκινά ασκήσεις αύξησης της ελαστικότητας του κολλαγόνου για να βοηθήσει τον οργανισμό να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη φάση ανακαίνισης (remodeling) των τραυματισμένων και επουλωθέντων ζελατίνων (ινωδών δακτυλίων). Η επιτυχής ολοκλήρωση της φάσης ανακαίνισης θα οδηγήσει στην επαναδημιουργία ινωδών δακτυλίων με ελαστικότητα και ανθεκτικότητα αρκετή για να αντέξουν τις πιέσεις από τον κινούμενο πυρήνα και να τον διατηρούν πάντα στο εσωτερικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Στο τέλος των συνεδριών ο ασθενής διδάσκεται (brain body control) να κάθεται, να στέκεται και να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρεί πάντα τους μεσοσπονδυλίους δίσκους στον αυχένα σε κατάσταση αποσυμπίεσης και να αποφύγει υποτροπές της κήλης δίσκου του αυχένα.

Η θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα με τις ειδικές ασκήσεις αποσυμπίεσης κήλης δίσκου μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία σε βιντεοσυνομιλία 1,5 ώρας μέσω skype  κατά την οποία εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή και του (της) δείχνω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που χρειάζεται να κάνει.
Για να οργανωθεί σωστά η τηλε-συνεδρία και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την εξ"αποστάσεως θεραπεία, κάνουμε τα εξής:
Ζητώ από τον (την) ασθενή να μου στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες από τα πορίσματα των εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα), που τυχόν έχει κάνει, και ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος: πότε και πως ξεκίνησε το πρόβλημα, τι συμπτώματα έχει, πότε τα έχει (στον ύπνο, στο πρωινό ξύπνημα, μέσα στην ημέρα, στο γραφείο, σε κινήσεις, σε ακινησία), πως βελτιώνονται ή επιδεινώνονται αυτά και ποιου τύπου θεραπείες έχει δοκιμάσει προηγουμένως και με τι αποτελέσματα. 
Έχω τη συνεργάτιδά μου μαζί μου κατά τη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας, ώστε να γυρίζει γύρω μου με την κάμερα και να μπορεί να δει ο (η) ασθενής πάρα πολύ καθαρά ό,τι δείχνω και εξηγώ.
Του (της) ζητώ να έχει κι εκείνος (-η) δεύτερο άτομο κοντά του (της) για να κρατάει την κάμερα υπολογιστή ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή το κινητό μέσα από το οποίο θα τον (την) βλέπω, ώστε να γυρίζει γύρω του (της) σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά τα πάντα (τη στάση του σώματος από μπρος, από πλάι, από πίσω, καθιστός (-ή), όρθιος (-α), στο γραφείο, τις ειδικές διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ), που ζητώ να κάνει και το πως εκτελεί τις ασκήσεις, που του (της) δείχνουμε.
Στην αναλυτική εξέταση μέσω της κάμερας: διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας), αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη, καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, κάψιμο) στις συγκεκριμένες διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα. 
Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω σε ποιο σπονδυλικό επίπεδο στον αυχένα βρίσκεται η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ποια αυχενική ρίζα πιέζει και πόσο σοβαρά και αποκλείω άλλα σύνδρομα (σύνδρομο θωρακικής εξόδου). Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα κάποιες  (εξειδικεύονται ανάλογα με το πρόβλημα) από τις ειδικές ασκήσεις αποσυμπίεσης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ζητώ από τον (την) ασθενή να τις επαναλάβει μια μια για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε. 
Όλη τη βιντεοσυνομιλία την κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο στο skype για να τη βλέπει όσες φορές θέλει και να θυμάται τι ακριβώς του (της) έδειξα.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω σε e-mail τις ασκήσεις σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες για να τις εκτυπώσει σε χαρτιά ή και σε μορφή video.
Μετά από λίγες ημέρες κανονίζουμε μικρότερης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να επανεξετάσω τον (την) ασθενή, να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να του (της) λύσω την όποια απορία του (της) έχει γεννηθεί κατά την εκτέλεσή τους. 
Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούμε τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να συμβουλεύω, διορθώνω, καθοδηγώ και για να προχωρήσουμε και με δεύτερη μεγάλης διάρκειας  βιντεοσυνομιλία στην ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης.
Το κόστος είναι συνολικά 150 ευρώ και καλύπτει 4 online συνδέσεις, αποστολή των ασκήσεων σε μορφή video και σε αρχείο στο e-mail και παρακολούθηση του (της) ασθενούς με συνεχή επικοινωνία για καθοδήγηση, διορθώσεις και συμβουλές για 1,5 μήνα περίπου.

Ειδικά για ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και δεν έχουν αρκετές γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και του ίντερνετ, προσφέρουμε μία ακόμη λύση. Συνεννοούμαστε τηλεφωνικά και κανονίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού στο σπίτι σας, στο οποίο θα παραβρίσκεται ένας συνεργάτης μου γυμναστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από εμένα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα τα προγράμματα ασκήσεων, που χρησιμοποιώ, και επιπλέον έχει πολύ καλή μεταδοτικότητα και ικανότητα εξήγησης αυτών των ασκήσεων . Θα συνδεθούμε, λοιπόν, online στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας την πολύ καλή κάμερα του κινητού του συνεργάτη μου. Έτσι με τη βοήθειά του, θα μπορέσω να σας εξετάσω αναλυτικά όπως εξήγησα πιο πάνω και, αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της αναλυτικής εξέτασης, θα του δώσω οδηγίες για το ποιες ακριβώς ασκήσεις θα πρέπει να σας δείξει. Εκείνος στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια μία μία τις ασκήσεις και θα τις εκτελέσετε μαζί του με τη συνεχή βοήθειά του, ώστε να τις καταλάβετε πολύ καλά. Αυτή η πρώτη συνεδρία, που θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα, θα σας κοστίσει 50 ευρώ. Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης μου θα ξαναέρθει σπίτι σας για να σιγουρευτεί ότι έχετε καταλάβει και εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις και θα με ενημερώσει κι εμένα για την πρόοδό σας. Αυτή η επαναληπτική συνεδρία μαζί του, που θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, θα σας κοστίσει 15 ευρώ. Εμείς προτείνουμε να κάνετε τουλάχιστον 1 επαναληπτική συνεδρία, αλλά αν εσείς αισθανθείτε την ανάγκη για περισσότερη βοήθεια από εκείνον, μπορείτε να κάνετε περισσότερες από μία επαναληπτικές συνεδρίες με κόστος 15 ευρώ κάθε φορά.
Με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και, αφού μου πείτε ότι έχετε αισθανθεί σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων σας και έχουν περάσει 3-4 τουλάχιστον εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία, θα πρέπει να κάνουμε και μια δεύτερη online σύνδεση και πάλι με τη βοήθειά του, για να σας εξετάσω δεύτερη φορά, να διαπιστώσω την πρόοδό σας και να του δώσω οδηγίες για το δεύτερο και τελικό στάδιο ασκήσεων. Αυτές θα σας τις εξηγήσει και πάλι αναλυτικά και θα σας βοηθήσει να τις καταλάβετε και να τις εκτελέσετε. Αυτή η συνεδρία, που θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα, θα σας κοστίσει 50 ευρώ. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να έρθει και πάλι ο συνεργάτης μου στο σπίτι σας για μια επαναληπτική συνεδρία, για να διαπιστώσει αν εκτελείτε σωστά και το δεύτερο στάδιο ασκήσεων και να σας κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτή η επαναληπτική συνεδρία, που θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, θα σας κοστίσει 15 ευρώ. Εμείς προτείνουμε και πάλι μία τουλάχιστον επαναληπτική συνεδρία, αλλά θα μπορούν να γίνουν και περισσότερες, πάντα με κόστος 15 ευρώ κάθε φορά, αν εσείς κρίνετε ότι τις χρειάζεστε.
Σε όλο αυτό το διάστημα θα επικοινωνούμε τηλεφωνικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να σας συμβουλεύω και να σας καθοδηγώ ως την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας. 

 

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search