Ο ευθειασμός του αυχένα δεν είναι πάθηση και δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά συμβάλλει στην εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου ή/και του πονοκεφάλου τάσης. Ο ευθειασμός στον αυχένα οφείλεται στην "κακή" στάση του σώματος με τους ώμους να γέρνουν και το κεφάλι να προβάλλει μπροστά (β΄ στάση στην εικόνα ) και διορθώνεται με την επανεκπαίδευση της σωστής στάσης του σώματος και, άρα, και του αυχένα (α' στάση στην εικόνα).

Η "κακή" στάση του σώματος, και, άρα, και του αυχένα προκαλεί διαταραχή του φυσιολογικού κυρτώματος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλική ςστήλης και οδηγεί στην εικόνα ευθειασμού του αυχένα, που παρατηρούμε στις ακτινογραφίες. Στην εικόνα 2 normal cerviral lordosis =το φυσιολογικό κύρτωμα στον αυχένα όταν το σώμα στέκεται σωστά (1η φάση της εικόνας 1), straihgt neck = ευθειασμός στον αυχένα και διαταραχή του φυσιολογικού κυρτώματος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όταν το σώμα δεν έχει σωστή στάση (2η φάση της εικόνας 1)

Ο ευθειασμός στον αυχένα αποκαθίσταται πλήρως  με την διόρθωση της στάσης όλου του σώματος και κατ' επέκταση των ώμων και του αυχένα. Γι αυτό το λόγο εφαρμόζω το ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκεφαλο-νευρο-μυικής επανεκπαίδευσης της στάσης και της κίνησης του σώματος (Brain - Body Control) σε συνδυασμό με ασκήσεις διάτασης των θωρακικών σκαληνών και άνω τραπεζοειδών μυών και ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω τραπεζοειδών, ρομβοειδών και πρόσθιων οδοντωτών μυών.

Αυτό το εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής άσκησης έχω εφαρμόσει επί 18 έτη με άριστα αποτελέσματα σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, που ταλαιπωρούνταν από αυχενικό σύνδρομο ή/και πονοκέφαλο τάσης εξαιτίας του ευθειασμού στον αυχένα τους.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search