Πάρα πολλοί ασθενείς στη σύγχρονη εποχή, που κάνουν πολύωρη καθιστική εργασία (χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή) ή σκύβουν πολλές ώρες (οδοντίατροι, κομμώτριες κ.ά.), ταλαιπωρούνται από πόνους στον αυχένα και γύρω από αυτόν, πονοκέφαλο και πόνους στις ωμοπλάτες. Ενώ οι μύες γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες παρουσιάζουν σημεία έντονου σπασμού (trigger points), που μοιάζουν με κόμπους (knots) στην ψηλάφηση. Αφού κάνουν πολλές εξετάσεις, που δεν δείχνουν τίποτα σοβαρό, καταλήγουν να ακούσουν τη διάγνωση: Μυοπεριτονιακό Σύνδρομο

Μετά από αυτή τη διάγνωση ακολουθούν την κλασική στην Ελλάδα θεραπεία: παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και, ίσως, φυσικοθεραπείες (διαθερμίες, μασάζ, ηλεκτρικά ρεύματα, μαγνητικά πεδία, laser κτλ). Μερικές φορές, δε, καθοδηγούνται να κάνουν προγράμματα γυμναστικής (pilates, yoga κ.ά.) ή να πάνε στο κολυμβητήριο. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται μια μικρή βελτίωση για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τα συμπτώματα να επανέρχονται πολύ σύντομα. Δυστυχώς αυτοί οι ασθενείς καταλήγουν να λαμβάνουν κάθε λίγο αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα για ένα πρόβλημα, που ποτέ δε θεραπεύεται οριστικά. Συνεπώς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μυοπεριτονιακό σύνδρομο είναι ένα πρόβλημα, που δε θεραπεύεται και πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

Όμως, το μυοπεριτονιακό σύνδρομο μπορεί να θεραπευθεί οριστικά και η θεραπεία του είναι απλή. Αρκεί οι ασθενείς να καταλάβουν ότι το πρόβλημα το προκαλούν οι ίδιοι με το λάθος τρόπο που κάθονται, σκύβουν, κινούν τον αυχένα, τον κορμό και τους ώμους τους.

Αιτιολογία

Η κακή καθημερινή στάση και κίνηση του άνω κορμού (upper quarter) επιβαρύνει σημαντικά τους μυς γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες.

Αν οι ασθενείς με μυοπεριτονιακό σύνδρομο κοιταχθούν στον καθρέπτη θα διαπιστώσουν ότι οι ώμοι τους γέρνουν προς τα εμπρός, ο ένας ώμος, συνήθως, φαίνεται να είναι πιο χαμηλά και περισσότερο στριμμένος προς τα μέσα από ότι ο άλλος ώμος. Αν τους κοιτάξει κάποιος από πίσω θα παρατηρήσει ότι οι ωμοπλάτες τους δεν είναι στη φυσιολογική τους θέση, αλλά φεύγουν μακριά από τη σπονδυλική στήλη και, ιδίως, η μία από τις ωμοπλάτες φαίνεται να φεύγει προς τα πάνω και έξω μακριά από τη γραμμή της σπονδυλικής στήλης και προς τον ώμο. Αν τους κοιτάξει κάποιος από το πλάι θα διαπιστώσει ότι το κεφάλι τους γέρνει προς τα εμπρός και δεν στέκεται στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης, όπως θα έπρεπε. Όλα αυτά οφείλονται στην πολύωρη, καθημερινή κακή στάση και οδηγούν σταδιακά σε ανισορροπία των μυών του αυχένα και των ωμοπλατών. Οι μύες, που βρίσκονται δίπλα στον αυχένα και απλώνονται ως τον ώμο (άνω μοίρα τραπεζοειδούς, σκαληνοί, ανελκτήρας ωμοπλάτης) υπερλειτουργούν, είναι συνεχώς "μαζεμένοι" (πιασμένοι) και βρίσκονται συνεχώς υπό πολύ αυξημένη τάση, με συνέπεια να αναπτύσσουν μόνιμο μυϊκό σπασμό (πιάσιμο) και να πονούν έντονα. Αυτός ο πόνος, δε, μπορεί να απλώνεται στον αυχένα ως πίσω από το αυτί και στο κεφάλι (πονοκέφαλος τάσης), γιατί οι μύες αυτοί εκτείνονται από την ωμοπλάτη ως ψηλά στο ινιακό οστούν. Ενώ, οι μύες που βρίσκονται χαμηλά ανάμεσα στις ωμοπλάτες (ρομβοειδείς, μέση και κάτω μοίρα τραπεζοειδoύς), υπολειτουργούν, είναι συνεχώς τεντωμένοι και, γι'αυτό το λόγο, πονούν επίσης. Παράλληλα, τα νεύρα που περνούν διαμέσου αυτών των μυών για να κατέβουν στα χέρια βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, με αποτέλεσμα να προκαλούν συμπτώματα (πόνους, μουδιάσματα, αίσθημα αδυναμίας) στα χέρια (σύνδρομο θωρακικής εξόδου).

Συνολικά, λοιπόν, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος λανθασμένης στάσης και κίνησης και μυϊκής ανισορροπίας, που οδηγεί σε σταδιακά αυξανόμενους πόνους στους μυς των ωμοπλατών και του αυχένα και στο σχηματισμό των χαρακτηριστικών «κόμπων» (knots) στα σημεία έντονου, συνεχόμενου ερεθισμού των μυών (trigger points).

Θεραπεία

Ο μόνος τρόπος για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και να θεραπευτεί μόνιμα και οριστικά το μυοπεριτονιακό σύνδρομο είναι η ολιστική προσέγγιση αυτών των ασθενών. Πρέπει να επανεκπαιδευτεί ο εγκεφαλο-νευρο-μυϊκός έλεγχος της στάσης και κίνησης όλου του άνω κορμού αυτών των ασθενών (motor control re-learning). Αυτό δεν επιτυγχάνεται με απλές ασκήσεις ή ασκήσεις στο νερό, γι'αυτό και όλοι οι ασθενείς με μυοπεριτονιακό σύνδρομο, που ακολουθούν διάφορα προγράμματα σε γυμναστήρια (yoga, pilates) και σε κολυμβητήρια, έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Απαιτούνται ειδικές ασκήσεις εγκεφαλο-νευρο-μυϊκής επανεκπαίδευσης του ελέγχου της στάσης και κίνησης όλου του άνω κορμού (αυχένας, θώρακας, ωμικές ζώνες) με οπτικά (από καθρέπτη) και απτικά (από το χέρι του θεραπευτή) ερεθίσματα προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Χρειάζονται ειδικές ασκήσεις αποκατάστασης της μυϊκής ισορροπίας ανάμεσα στους μυς, που υπερλειτουργούν και είναι συνεχώς σφιγμένοι και πονεμένοι και σε αυτούς, που υπολειτουργούν και δεν μπορούν να στηρίξουν σωστά τον αυχένα και τις ωμοπλάτες. Όλους αυτούς τους μυς, που καταπονούνται συνεχώς, ταλαιπωρούνται και πονούν.  Έτσι, σταδιακά το σώμα ξαναμαθαίνει να στέκεται και να κινείται σωστά. Οι σφιγμένοι και πονεμένοι μύες χαλαρώνουν και παύουν να πονούν. Οι αδύναμοι μύες δραστηριοποιούνται και στηρίζουν το κεφάλι και τις ωμοπλάτες. Έτσι, η υπερβολική, καθημερινή καταπόνησή τους σταματάει και εκλείπουν οι αιτίες του πόνου τους.Τις ασκήσεις αυτές οι ασθενείς τις διδάσκονται με πολύ απλούς τρόπους και τις επαναλαμβάνουν καθημερινά στη δουλειά και στο σπίτι, ώστε να εξαφανισθούν οριστικά όλες οι αιτίες του πόνου και το θεραπευτικό αποτέλεσμα να καταστεί μόνιμο.

Αυτό το ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα, που δεν αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα αλλά διορθώνει οριστικά την αιτία, εφαρμόζω επί 20 έτη με πολύ μεγάλη επιτυχία σε ασθενείς με μυοπεριτονιακό σύνδρομο.

Αυτή η αγωγή μπορεί να εφαρμοστεί είτε από κοντά στο "Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania", είτε και μέσω skype ή messenger (τηλε-φυσικοθεραπεία). Μέσω της κάμερας εξετάζω αναλυτικά τον ασθενή. Βλέπω τη λάθος καθιστή και όρθια στάση, την πιθανή παρουσία σκολίωσης, κύφωσης, λόρδωσης, τους σφιγμένους μυς κ.ά. Ζητώ από τον ασθενή να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις (κλινικά τεστ) καθιστός, όρθιος, ξαπλωμένος. Αξιολογώ τα συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, κάψιμο), που αυτές προκαλούν. Καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση της μέσης, της πλάτης, του αυχένα, των ώμων. Ακούω το ιστορικό του ασθενούς και τα συμπτώματά του. Προσπαθώ να εξηγήσω σε βάθος το μηχανισμό πρόκλησης του πόνου στο μυοπεριτονιακό σύνδρομο και τον τρόπο οριστικής αντιμετώπισής του. Στη συνέχεια δείχνω τις ασκήσεις μπροστά στην κάμερα, εξηγώντας τες αναλυτικότατα. Μετά ζητώ από τον ασθενή να τις επαναλάβει, ώστε να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε. Ολοκληρώνουμε τη συνεδρία τηλε-φυσικοθεραπείας, ορίζοντας το επόμενο ραντεβού για τη συνέχιση του προγράμματος ασκήσεων. Μετά τη συνεδρία τηλε-φυσικοθεραπείας στέλνω στον ασθενή e-mail με διαφάνειες των ασκήσεων με φωτογραφίες και λεπτομέρειες εκτέλεσης και βίντεο με τις ασκήσεις στο viber ή messenger.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search