Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αγκύλωσης στα δάχτυλα ή στον αντίχειρα με εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία χεριού (hand therapy) και κατασκευή ειδικού νάρθηκα.

Συνήθως, και αφού συνεννοηθώ με  τον ορθοπαιδικό χειρουργό του ασθενούς, ξεκινώ ειδική φυσικοθεραπεία χεριού (hand therapy) και κινητοποίηση των δαχτύλων και του αντίχειρα πολύ λίγες ημέρες μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή ένα τραυματισμό στο χέρι. Έτσι, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες αγκύλωσης των αρθρώσεων των δακτύλων ή του αντίχειρα. Αν, όμως, ο ασθενής καθυστερήσει να ξεκινήσει την ειδική φυσικοθεραπεία χεριού και αναπτυχθεί αγκύλωση σε κάποιο (-α) δάχτυλο (-α) ή στον αντίχειρα, εφαρμόζω ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, κατά το οποίο ασχολούμαι επισταμένα με το χέρι του ασθενούς επί 1-1,5 ώρα συνεχώς σε κάθε συνεδρία κάνοντας:

μασάζ παροχέτευσης του οιδήματος (πρηξίματος), γιατί όσο παραμένει, το υγρό αλλάζει σύσταση με την καθίζηση πρωτεϊνών μεγάλου μοριακού βάρους και γίνεται σαν "τσίχλα", που "κολλάει" τένοντες, συνδέσμους, αρθρικό θύλακο

- βαθύ, πιεστικό μασάζ για να αποικοδομηθούν (διαλυθούν) οι συμφύσεις (σκληρός, ουλώδης ιστός ανάμεσα σε τένοντες, συνδέσμους, αρθρικό θύλακο)

- συνδυασμένη θέρμανση με ένα θερμό επίθεμα (σαν θερμοφόρα) και κινητοποίηση των αρθρώσεων (mobilizations) και τενόντων (tendon gliding techniques)

- διδασκαλία συγκεκριμένου προγράμματος ασκήσεων, το οποίο θα εκτελεί ο ασθενής στο σπίτι καθημερινά, εντατικά. 

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάζω ειδικό νάρθηκα από θερμοπλαστικό υλικό που ζεσταίνεται, πλάθεται και διαμορφώνεται πάνω στο χέρι του ασθενούς για να κρατά το δάχτυλο ή τον αντίχειρα σε θέση διάστασης (αντίθετη από τη θέση αγκύλωσης). Με αυτόν τον τρόπο, οι βραχυσμένοι (σφιγμένοι, "μαζεμένοι") ιστοί (τένοντες, αρθρικός θύλακος, σύνδεσμοι) διατείνονται ("ξεχειλώνουν") σιγά σιγά. Τον νάρθηκα αυτόν τον φοράει ο ασθενής τη νύχτα ή και 2-3 ώρες το μεσημέρι , αφού προθερμάνει το δάχτυλο ή τον αντίχειρα.
Όσο το δάκτυλο ή ο αντίχειρας κερδίζει μεγαλύτερη ευλυγισία και ο νάρθηκας δεν εξασκεί πλέον πίεση στους βραχυσμένους ιστούς, ξαναζεσταίνω το θερμοπλαστικό υλικό και αναδιαμορφώνω το νάρθηκα ώστε να πιέζει και να διατείνει λίγο περισσότερο τους τένοντες , τους συνδέσμους  και τον αρθρικό θύλακο, που έχουν σφίξει, ώσπου τελικά να τους τεντώσει τελείως. Έτσι, με την ειδική φυσικοθεραπεία χεριού, τις ασκήσεις στο σπίτι και το νάρθηκα ο αντίχειρας ή το δάκτυλο κερδίζει όλο το εύρος κίνησής του και η αγκύλωση στον αντίχειρα ή στο δάκτυλα θεραπεύεται.

Ο νάρθηκας βοηθάει στην έκταση (τέντωμα) του δαχτύλου 

ο νάρθηκας βοηθάει στην κάμψη (λύγισμα) του δαχτύλου 

 

Αυτή την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας έχω εφαρμόσει  με πολύ μεγάλη επιτυχία επί 20 χρόνια σε εκατοντάδες ασθενείς με αγκύλωση στα δάχτυλα του χεριού ή στον αντίχειρα.

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search